Gårda Brygga Hamn har traditioner tillbaka till 1700-talet. Då byggdes en mindre pir där idag den inre bryggan ligger (den östra). Anledningen varför man valde att genomföra detta just i Gårda Brygga var att från den punkten var det den närmaste punkten för att nå Gottskärs hamn där det fanns ett gästgiveri. Bönder i Ölmanäs levererade varor till gästgiveriet och de välbeställda i samhället roddes eller seglades över.
Efter denna epok så finns en annan viktig period för hamnens utveckling, 1932 startade bygget av ”Rikstvåan” som sedan ändrades till E6:an. Idag heter vägen Varbergsvägen efter att motorvägen byggdes som då fick namnet E6:an. Cement för vägbygget transporterades till hamnen i skutor och drogs sedan iland på en specialtillverkad räls. För att genomföra detta blev man tvungen att bygga en bättre pir till skydd för transporterna.
Nästa milstolpe i slutet av 30-talet var Försvarets byggnation av ett antal skyttevärn i området och återigen behövdes hamnen för dessa transporter. Kort därefter startade 2:a världskriget och Ölmanäs fylldes med som mest 800 soldater som var boende i
området. Hamnen utnyttjades återigen för transporter men också som landstigningsplats för Marinens mindre fartyg.
I slutet av 1940-talet fortsatte byggnationen av hamnen som då genomfördes av markägaren, grannar och närboende, arbetet var helt ideellt och saknade föreningsform.
1974 bildades Gårda Brygga Båtklubb som 1990 ombildades till dess nuvarande föreningsform med namnet Gårda Brygga Hamn Ekonomisk Förening.
2015 köpte Gårda Brygga Hamn Ekonomisk Förening loss marken och bildade föreningen. I samband med detta valde man att bygga ut en ny och säkrare vågbrytare istället för den flytponton som existerade